Les aventures dels DTB 2

El castell del comte rebel
VALLS D'ANEU

El segon
volum!

Demana'l
aquí

Coneix l'aventura

La quarta aventura dels DTB passa a les Valls d’Àneu, al nord de Catalunya, en ple cor de l’Alt Pirineu, a ben poca distància de França, terra de camins i corriols, rius i rierols, prats i boscos, cims escarpats i valls ben fondes.

Un dia aquesta terra era plena de castells, monestirs i pobles fortificats. Avui, encara alguns procuren seguir aquells senders que els comunicaven. Alguns com el Tonet d’Esterri d’Àneu, un home gran i molt estimat a la comarca que feia passar els dies vagant per tots els indrets i racons coneguts i amagats del Pallars.

La notícia de que no havia tornat a casa va commoure tothom i de cada casa es van oferir persones voluntàries per ajudar a la seva recerca.

Fins i tot els DTB, que volien aprofitar la neu pallaresa per esquiar, van interrompre les vacances per donar un cop de mà! Faltava gent per recórrer tots els camins que freqüentava! Poc s’ho podien pensar que seria tan difícil de trobar!

Havia baixat fins a la torre d’Escaló i el monestir de Sant Pere? O havia pujat cap a Son i el monestir que porta el mateix nom? A vegades només feia el passeig fins el castell de València des d’on es divisa tota la vall... O potser s’havia enfilat cap a França per la vall d’Isil?

Els DTB caminaran molt i molt per saber-ho! Trepitjaran els passos de monjos i cavallers medievals que freqüentaven tots els viaranys de la comarca i coneixeran un personatge fascinant... però tu creus que finalment aconseguiran trobar el Tonet?

Puja al Pallars, contempla la seva bellesa i escolta els seus silencis, recorre els seus camins i deixa’t sorprendre pels seus racons!

Informació practica

Llocs per visitar

Sabies que...

- Abans que existís el monestir de St. Pere del Burgal uns ermitans van excavar coves a la roca?

- El nom de sobirà i jussà és com s’anomenen les parts superior i inferior dels castells (castell sobirà la part de dalt i castell jussà la part de baix), i que també per això el Pallars Sobirà queda per sobre del Pallars Jussà?

- El monestir de St. Pere del Burgal és un dels dos únics temples a Catalunya que tenen els dos extrems amb absis?

- El poble d’Escaló era una vila fortificada, tancada amb muralles i un sol carrer principal? I que es considera l’entrada sud de les Valls d’Àneu?

- Sota el castell de València d’Àneu hi havia la roca dels juraments on el comte es comprometia amb els caps de cada casa als seus drets i deures?

- El monestir de Sant Pere del Burgal va estar molt disputat a tres bandes entre els Comtes del Pallars i els poders religiosos pallaresos i occitans? I que aquest monestir durant una temporada va ser habitat per dones i regit per una abadessa de nom Ermengarda?

- El comte del Pallars va ser el general dels exèrcits de la Generalitat contra el rei Joan II a la guerra civil catalana del segle XV? I que després de la guerra, el seu fill, el que va ser el rei Ferran el Catòlic, va perdonar tots els nobles enemics excepte el comte del Pallars per la por que va passar quan aquest l’assetjava a la ciutat de Girona?

- El comte del Pallars va intentar constituir un estat pirinenc independent de la Catalunya governada pel rei Joan II?

- A tota la comarca del Pallars apareixen les forces, que són petits nuclis de cases fortificats on la població es defensava de les agressions entre senyors feudals?

- Sabies que el castell de València era de pissarra negra però tenia una torre de color blanc, pintada amb calç? I que per assetjar-lo es va fer servir per primer cop a Catalunya l’artilleria moderna a base de bombardes?

- Els últims descendents dels llinatges del Pallars i els Urgell, enemics viscerals al llarg de tota l’Edat Mitjana, van ser empresonats i van morir a la mateixa presó, a la ciutat de Xàtiva (País Valencià), molt lluny del Pirineu on van néixer?

- El monestir de Son del Pi conserva una torre anomenada comunidor amb forma de ferradura, on es reunia la comunitat en dies de mal temps i es feien rituals per allunyar les tempestes i les plagues? Diuen les males llengües que també s’hi havia fet exorcismes!

- El poble original de València d’Àneu s’ubicava sota el castell, per la cara nord, i que avui està enterrat al davant de les seves muralles?

- El monestir de Montgarri es fundà al segle XII tot i que l’edifici actual és del segle XVI? I que s’hi pot accedir des del Pallars i la Val d’Aran?

- La ruta que puja per la vall d’Isil i s’enfila pel port de Salau era la ruta d’escapatòria dels exiliats de la Guerra Civil?

- Després de la Segona Guerra Mundial, tement una invasió aliada, Franco féu construir la Línia P amb trinxeres, búnquers i nius de bateries antiaèries al llarg del Pirineu, algunes de les quals ubicades al castell de València d’Àneu?

- Anualment, el primer diumenge d’agost, es fa una trobada d’agermanament catalano occità en aquest port de Salau?

- A les Planes de Son, a les portes del Parc Nacional d’Aigüestortes, hi ha un Centre d’Observació de la Natura? Amb Planetàrium? I moltes activitats més?

Posa't en contacte

CatalunyaFundació Catalunya Cultura

Consell Comarcal Pallars SobiràMónNatura Pirineus

Impremta M4Cal RellotgerCREMBar Restaurant Bus StopMontseny VeterinarisPagurus

La MolinaVall de NúriaVallterEspot i Port AinéCremallera de MontserratTren dels LlacsTren del Ciment

Totes les aventures

1r llibre - Conte pilot- La biblioteca de l'avi Fermí – Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
2n llibre- El fantasma de la Trona – Siurana (Priorat)
- El robatori de les àmfores – Empúries-L'Escala (Alt Empordà)
- El castell del comte rebel – Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)
3r llibre- El secret del gladiador – Altafulla (Tarragonès)
- El drac del port – Conca Dellà (Pallars Jussà)
- El cau de la guilla – Sant Hilari Sacalm-Les Guilleries (La Selva)
4t llibre- Moros a la costa – Premià i Vilassar (Maresme)
- L'orgull ilergeta – Lleida (Segrià) i Roda de Ter (Osona)
- Els guardians del Grial – Miravet (Ribera d'Ebre)