Les aventures dels DTB 3

El cau de la guilla
SANT HILARI SACALM

El tercer
volum!

Demana'l
aquí

Coneix l'aventura

Aquesta aventura dels DTB transcorre a les rodalies de Sant Hilari Sacalm, el poble de les 100 fonts, capital de les Guilleries, a la comarca de la Selva, dita així per la frondositat dels seus boscos.

A plena llum del dia, a la vista de tothom, una colla de bandits s'ha apoderat d'un furgó carregat de diners, provinent d'un banc, i han agafat dos ostatges pel camí, qui sap per què? Per demanar un rescat? Per protegir-se?

Els Mossos d'Esquadra han pentinat la zona sense èxit, la contrada és una successió infinita de valls, torrents i turons, copats d'arbres i matolls, un regne natural de primer ordre, on els camins es perden abans de començar-los.

Els DTB no deixaran passar l'ocasió de col•laborar en el cas i ajudar a resoldre'l. Però ai las! Les Guilleries han estat des de ben antic, el refugi perfecte per tot aquell que necessitava amagar-se.

Com s'ho faran l'Eulàlia i l'Elisenda per descobrir el cau dels lladres? Entrant al bosc? Seguint-ne algun sender? Demanaran ajuda? A qui? A algun bandoler penedit? A algun bosquerol? A algun dels seus perseguidors?

Poc s'imaginen que els arbres d'aquesta terra tenen ulls i orelles sempre oberts. Poc s'esperen el que trobaran en aquests boscos frondosos. Poc es pensen que la natura pugui tenir tanta vida!

Aconseguiran trobar els delinqüents? O s'hauran fet fonedissos dins l'espessor de les Guilleries, talment com una guineu, que té el cau ben amagat?

Acompanya els DTB en un cas flagrant de robatori! Endinsa't en un dels pulmons del país, un regne de tots els colors del verd, regat per l'aigua més pura!

Informació practica

Llocs per visitar

Sabies que...

- El nom de les Guilleries ve de l'animal, la guilla, que era molt abundant en aquests boscos. Així, es perdé el nom de “Muntanyes d'Osona” per fer-se famós i reconegut el de “Muntanyes de les Guilleries”.

- Els romans es van establir a la plana de la comarca de la Selva però no van dominar mai aquest territori boscós per la dificultat d'orientar-se, circular-hi i controlar-lo?

- Molt a prop de Sant Hilari i Arbúcies hi ha el castell de Montsoriu, una joia de l'arquitectura militar gòtica, únic a Catalunya?

- Les Guilleries van ser l'amagatall dels bandolers més famosos de principis del segle XVII? I dels trabucaires i carlins al segle XIX?

- Sant Hilari Sacalm celebra la festa del famós nyerro Joan Sala, “Serrallonga”, pel mes de setembre? Si la visiteu, podreu entrar a l'univers dels bandolers de les Guilleries!

- El general Moragues, distingit militar de la Guerra de Successió va néixer en un mas dels afores de Sant Hilari, per bé que es va fer famós combatent als Pirineus, i el poble de Sort (Pallars Sobirà) el va fer fill de la vila perquè la seva segona muller era d'allà?

- El segle XIX, l'exèrcit va topografiar el territori per primer cop i es guarda el diari i les fotografies de dos tinents d'aquell regiment, que ens ha permès saber com es vivia a la zona en aquella època?

- A la zona de les Guilleries hi van haver explotacions mineres de múltiples minerals des de temps immemorials? A Empúries han trobat joies del segle VI aC que provenien d'aquesta zona i al segle XX, l'espat fluor de la zona era dels més purs i valorats del món!

- Sant Hilari Sacalm deu el seu cognom a l'ambient pacífic i tranquil que s'hi respira, al cor de les Guilleries, com un oasi de pau enmig del brogit de les carreteres que li donen la volta sense creuar-les?

- Les bótes de fusta que havien de transportar-se per mar s'havien de fermar amb fusta perquè el ferro es rovellava, i els cèrcols fets a les Guilleries eren els més famosos i utilitzats arreu?

- La carboneria, fer carbó a partir de trossos de fusta tallats i apilats, es feia als mesos d'hivern, i obligava que els els carboners visquessin un temps al bosc, vigilant les fogueres.

- El balneari de la Font Picant es va construir al voltant d'una font d'on brolla aigua medicinal que va bé pel fetge i els ronyons? I que segons la llegenda la va descobrir un pastor en veure que les vaques a qui feia mal la panxa, quan en bevien, es curaven?

- Sant Hilari es coneix com el poble de les 100 fonts per la quantitat de sortints d'aigua que té? I pels establiments de balnearis?

- A finals del segle XIX i principis del segle XX, Sant Hilari era un destí turístic vacacional de primer ordre, per personalitats del món de la cultura i la política? Els visitants tenien fins i tot una comissió que organitzava festes i actes culturals!

- El 40% de l'aigua envasada a la Península Ibèrica prové dels pous i les deus que sorgeixen de les profunditats dels massisos del Montseny i de les Guilleries?

- Als anys 60 es van construir els pantans de Sau i Susqueda, que van enterrar nombrosos pobles, masies i ponts del riu Ter, i ara acumulen centenars de milions de litres d'aigua?

- Els conreus propis d'hortalisses han evolucionat recentment i és molt comú veure àmplies plantacions d'avets de Nadal a tota la zona?

Posa't en contacte

CatalunyaFundació Catalunya Cultura

Ajuntament Sant Hilari de SacalmLa vida de les cent fontsMuseu GuilleriesLes ClotasFont d'Or

Vichy CatalanLa Selva de l'AventuraCamina descalçBalneari

Totes les aventures

1r llibre - Conte pilot- La biblioteca de l'avi Fermí – Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
2n llibre- El fantasma de la Trona – Siurana (Priorat)
- El robatori de les àmfores – Empúries-L'Escala (Alt Empordà)
- El castell del comte rebel – Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)
3r llibre- El secret del gladiador – Altafulla (Tarragonès)
- El drac del port – Conca Dellà (Pallars Jussà)
- El cau de la guilla – Sant Hilari Sacalm-Les Guilleries (La Selva)
4t llibre- Moros a la costa – Premià i Vilassar (Maresme)
- L'orgull ilergeta – Lleida (Segrià) i Roda de Ter (Osona)
- Els guardians del Grial – Miravet (Ribera d'Ebre)