Les aventures dels DTB 3

El drac del port
ISONA I LA CONCA DELLA

El tercer
volum!

Demana'l
aquí

Coneix l'aventura

Aquesta aventura dels DTB succeeix a Isona i la Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà, a les portes del Pirineu, allà on les roques són tan importants que gent d'arreu ve per estudiar-les, la terra ferma que fa milions d'anys estava inundada pel mar, la frontera de la Catalunya medieval fa 1.000 anys...

En aquest territori plagat de turons, boscos i camps, des que ha començat el fred hi ha una plaga d'incendis. Tots petits, però molts i ben dispersos els uns dels altres. Els bombers van darrere les flames i la policia buscant el culpable, pensant que va per terra i és fàcil d'atrapar.

L'Etsuko, després de descobrir unes petjades gegants, té una altra teoria. Un drac que habita la regió és el culpable d'aquests successos. El David i l'Eulàlia, que l'acompanyen, pretenen trobar la persona adequada per enfrontar-se a un enemic d'aquest calibre.

Si poguessin parlar amb algun dels grans militars que ha donat aquesta terra, el condecorat centurió Luci Emili Patern, el coronel austriacista de la Guerra de Successió, Francesc de Moner, o l'emblemàtic Arnau Mir de Tost, senyor de Llordà i assot dels infidels, potser algun sabria com tractar una bèstia com aquesta.

Se t'acudeix a tu la manera? Es pot aconseguir derrotar un drac sense cremar-se?

Acompanya els DTB en aquesta aventura i submergeix-te en les peripècies d'aquests grans i valents guerrers. Algun d'ells ha de tenir la clau per vèncer la fera i acabar amb els incendis abans que cremi el Port de Comiols sencer!

Informació practica

Llocs per visitar

Sabies que...

- Fa 70 milions d'any el Pirineu no existia tal com el coneixem avui, el mar Cantàbric arribava fins l'Aragó i que el Pallars Jussà era una zona pantanosa?

- El Pirineu va emergir poc a poc per un xoc de plaques tectòniques, separant a una banda i l'altra de serralada dues zones paral•leles on s'han trobat multitud de fòssils i testimonis de dinosaures?

- El Pre-Pirineu occidental de Catalunya es considera un lloc únic pel paisatge geològic que té? I que les comarques dels Pallars Jussà i Sobirà, l'Alt Urgell i la Noguera opten a ser considerades un espai geològic protegit per la UNESCO amb el nom de Geoparc?

- A la zona d'Isona i la Conca Dellà s'han trobat restes de molts dinosaures, especialment un tipus anomenat hadrosaure, i que per la seva peculiaritat local, s'ha batejat com a “Pararhabdodon isonensis”?

- A la zona d'Orcau s'ha trobat el coll de 5 metres de llarg d'un dinosaure herbívor de 4 potes, que feia entre 15 i 20 metres de longitud total?

- S'han trobat restes prehistòriques a l'entrada de la cova dels Muricecs, a Llimiana, una gruta amb una sala interior de 25 metres de llarg, 18 d'ample i 9 d'alt?

- Els romans s'assentaren en un turó proper al llogarret iber original que hi havia on avui s'assenta el poble d'Isona, dominant les extenses planes del Pallars Jussà i les connexions amb l'Alt Urgell, per acabar traslladant-se sobre la serra on hi havia el poble iber d'Eso, que es convertí en la vila romana d'Aeso?

- Isona era l'enclavament romà més important al nord i oest de les ciutats properes a Tarragona i que va tenir categoria de municipi dins de l'administració romana, cosa que la dotava d'importància organitzativa, militar i financera?

- Un soldat d'Isona anomenat Luci Emili Patern féu carrera a la legió romana i en parlen les cròniques militars de les guerres a Dàcia (actual Romania) i Pàrtia (actual Iran)?

- Durant segles, el pont més llarg del món conegut creuava el riu Danubi, de 800 metres d'ample, i va ser construit a l'època en que Luci Emili Patern combatia les tribus dàcies?

- El servei militar dels que optaven per fer-se soldats arribava als 30 anys de durada?

- Les legions romanes distingien el primer guerrer que penetrava al campament enemic concedint-li una corona mural, i que Luci Emili Patern la rebé 3 vegades?

- La serra del Montsec, al segle XI, va ser durant molts anys la línia divisiòria entre els territoris cristians i musulmans, i s'hi van alçar diversos castells com el de Mur, Guàrdia, Sant Gervàs, Llordà... que avui coneixem com els castells de frontera?

- Arnau Mir de Tost, un cavaller del segle XI, fou senyor del castell de Llordà i emprengué la conquesta dels territoris musulmans de la Plana de Lleida, conquerint els passos estrets de la serra del Montsec i consolidant-se a la població d'Àger?

- La fortalesa de Llordà és una joia arquitectònica perquè és un castell únic, del segle XI, ja que aviat va quedar lluny de la frontera amb els sarraïns i es convertí en palau residencial, amb un luxe privilegiat com el d'un lavabo a l'habitació principal?

- Les torres de vigilància i els castells de la frontera es veien els uns als altres i es podien fer senyals per avisar del perill?

- Figuerola d'Orcau, entre altres, eren poblats fortificats per protegir-se dels continus enfrontaments senyorials?

- Francesc de Moner, conegut com “El cavaller d'Isona”, procedent del Ripollès i casat amb una pubilla rica del poble, esdevingué un general important a la Guerra de Successió de 1714, amb correspondència assídua amb el famós general Moragues?

- Francesc de Moner, per amistat amb l'Emperador Carles d'Àustria es convertí en el cap de la guàrdia personal de l'emperadriu a Barcelona?

- Diuen els habitants d'Isona que el fantasma del cavaller d'Isona segueix galopant per aquestes contrades i que se'l pot escoltar si es para bé l'orella?

- Les guerres carlines del segle XIX passaren pel Pallars Jussà fent estralls a un bàndol i un altre?

- L'any 1938, Isona va quedar al mig del front pallarès entre republicans i nacionals, i se'n van destruir gairebé el 75% de les cases, a causa dels bombardejos?

Posa't en contacte

CatalunyaFundació Catalunya Cultura

Ajuntament d'Isona i Conca DellàMuseu de la Conca DellàInstitut Català de PaleontologiaDinosaures dels PirineusEpicentre Pallars Jussà

Totes les aventures

1r llibre - Conte pilot- La biblioteca de l'avi Fermí – Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
2n llibre- El fantasma de la Trona – Siurana (Priorat)
- El robatori de les àmfores – Empúries-L'Escala (Alt Empordà)
- El castell del comte rebel – Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)
3r llibre- El secret del gladiador – Altafulla (Tarragonès)
- El drac del port – Isona i la Conca Dellà (Pallars Jussà)
- El cau de la guilla – Sant Hilari Sacalm-Les Guilleries (La Selva)
4t llibre- Moros a la costa – Premià i Vilassar (Maresme)
- L'orgull ilergeta – Lleida (Segrià) i Roda de Ter (Osona)
- Els guardians del Grial – Miravet (Ribera d'Ebre)