Les aventures dels DTB 2

El robatori de les amfores
EMPÚRIES

El segon
volum!

Demana'l
aquí

Coneix l'aventura

La tercera aventura dels DTB succeeix a l'Escala, una vila marinera de l'Alt Empordà, encarada al nord a la tramuntana i tancant pel sud el Golf de Roses. Aquest poble famós per les seves anxoves també és molt conegut perquè en el seu terme s'hi troben les runes de l'Empúries grega, una colònia comercial hel•lènica de fa més de 2.000 anys.

I vet-ho aquí que tothom està commocionat perquè han robat unes àmfores molt valuoses del seu museu! Ningú sap com s'ho han fet, però es tracta d'un robatori fet amb molta traça!

Algun treballador del jaciment? Algun empleat acomiadat amb ganes de venjar-se? Algun jove participant del camp de treball? Algun lladre professional per encàrrec d'un col•leccionista?

Masses preguntes i cap resposta convincent. Aquest cop els DTB hauran d'anar fins l'Empordà i molt més lluny encara per esbrinar qui, i sobretot perquè, algú ha robat aquestes àmfores tan especials! Vols saber-ho tu també?

Obre el llibre i capbussa't al Mediterrani, el mar d'on ens va arribar la cultura clàssica de Grècia! Empúries guarda tresors més grans que qualsevol àmfora! Descobreix-los!

Informació practica

Llocs per visitar

Sabies que...

- El nom d'Emporion volia dir mercat i que això demostra que els grecs es van establir inicialment només com a comerciants?

- El primer establiment grec va ser en una illa on avui hi ha Sant Martí d'Empúries i que més tard els sediments van unir-la a terra ferma?

- A Empúries hi ha una estàtua de grans proporcions d'Asclepi, el déu de la medicina? I que està fet amb marbre de Pharos (Egipte) i marbre pantèlic (com el Partenó), com la Venus de Milo?

- Als afores de la ciutat grega d'Empúries hi havia un complex sanitari on els malalts venien a guarir-se sota la protecció i cura dels déus?

- El nom d'Empúries en plural ve dels romans que van edificar una ciutat veïna a la ciutat grega original? I així feren que hi hagués dues Emporion?

- Els comerciants grecs van demanar protecció als romans per fer front als atacs cartaginesos que els perjudicaven el comerç? I que a partir d'aquí Grècia i Roma es van unir per lluitar contra la totpoderosa Cartago a les guerres púniques?

- Els romans van desembarcar a Cartago per atacar per la rereguarda els exèrcits cartaginesos que pujaven per la costa francesa en direcció a Roma? I que el general Cató, després de desembarcar amb 50.000 homes ordenà que els vaixells tornessin a Marsella i així obligà als seus soldats a combatre, donat que no podien marxar?

- Pels volts del segle X la capital del comtat d'Empúries es traslladà de St. Martí d'Empúries a Castelló d'Empúries per protegir-se dels continus atacs dels pirates?

- A l'Edat Mitjana van desviar el curs del riu Fluvià, la desembocadura original es va assecar i els sediments es van convertir en un mar de dunes que va cobrir el poble d'Empúries?

- A primers del segle XX, quan van voler fixar aquestes dunes amb la plantació d'arbres, es va construir la casa dels enginyers forestals i van ser ells els que van descobrir el jaciment d'Empúries?

- Les torres de guaita avisaven dels atacs pirates i molts masos propers a la costa es van fortificar per defensar-se quan els atacants desembarcaven a la platja per robar, saquejar i segrestar persones que després venien com a esclaus?

- A partir del segle XVI la sal es converteix en un producte de luxe i el seu negoci està controlat per l'Estat? I que partir d'aleshores es construeixen edificis per gestionar aquest bé tan preuat com l'Alfolí de la sal de l'Escala? I que donat que era un producte tan valuós va començar el contraban de sal a les costes del Golf de Roses?

- Sobre el jaciment d'Empúries van construir un monestir de monjos servites al segle XVII? I que diuen les males llengües que al seu soterrani s'hi amagava contraban? I que actualment és la seu del Museu d'Empúries i les oficines dels treballadors del jaciment arqueològic?

- A l'Escala es conserva una casa de pescadors on es pot veure com vivien als segles XVIII i XIX? És la casa de Can Cinto Xuà.

- A l'Escala es celebra anualment una festa per celebrar la tradició marinera i pesquera de la vila? I que es fa el tercer cap de setmana de setembre?

- Els pescadors sortien a l'alba i al vespre perquè són les hores més bones per pescar? I que si tornaven de nit amb els fanals de les barques encesos volia dir que havien pescat molt?

- En arribar les barques el poble sencer es posava a treballar per salar els peixos, una tradició que ja havien iniciat els grecs i els romans molts segles enrere?

- La cova del sabó deu el seu nom a un carregament de sabó de contraban que va caure a l'aigua i va fer una prodigiosa quantitat d'escuma?

- La cova de les cambres es diu així per les seves sales on es guardaven els productes de contraban?

- La famosa escriptora Caterina Albert que escrivia amb el pseudònim de Víctor Català va néixer a l'Escala? A dia d'avui la biblioteca d'aquest poble porta el seu nom?

- Després de la Guerra Civil, i tement una invasió aliada de Catalunya, Franco va fer construir una línia de búnquers al llarg de la costa amb canons que apuntaven cap el Golf de Roses per protegir-lo d'un eventual desembarcament?

Posa't en contacte

CatalunyaFundació Catalunya Cultura

Ajuntament de L'EscalaL'Escala-Empúries Turisme

Impremta M4Cal RellotgerCREMBar Restaurant Bus StopMontseny VeterinarisPagurus

La MolinaVall de NúriaVallterEspot i Port AinéCremallera de MontserratTren dels LlacsTren del Ciment

Totes les aventures

1r llibre - Conte pilot- La biblioteca de l'avi Fermí – Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental)
2n llibre- El fantasma de la Trona – Siurana (Priorat)
- El robatori de les àmfores – Empúries-L'Escala (Alt Empordà)
- El castell del comte rebel – Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)
3r llibre- El secret del gladiador – Altafulla (Tarragonès)
- El drac del port – Conca Dellà (Pallars Jussà)
- El cau de la guilla – Sant Hilari Sacalm-Les Guilleries (La Selva)
4t llibre- Moros a la costa – Premià i Vilassar (Maresme)
- L'orgull ilergeta – Lleida (Segrià) i Roda de Ter (Osona)
- Els guardians del Grial – Miravet (Ribera d'Ebre)